حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

پنجشنبه, ۲۴ آبان , ۱۴۰۳ Thursday, 14 November , 2024 ساعت ×
کفاره روزه
۳۰ مهر ۱۴۰۲ - ۹:۱۲
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام روزه - کفاره روزه مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

کفاره روزه

سوال: کفاره روزه یک ماه، با نان یا برنج چقدر است؟

جواب: کفاره افطار غیرعمدی، برای هر روز یک مدّ طعام 750 گرم گندم، برنج، آرد و … است و اگر بخواهد نان بدهد، برای هر روز یک کیلو بدهد. والله العالم.

 

سوال: آیا می توان پول کفاره را به فقیر داد و به او گفت طعامی که روزانه می‎خوری قصد کفاره کن یا لازم است فقیر از همین پول طعام بگیرد؟

جواب: در فرض سوال، فقیر باید با همین پول، برای دهنده آن طعام بخرد و به وکالت از طرف او طعام را به عنوان کفاره بردارد. والله العالم.

 

سوال: کسی که از خصال کفارات اطعام را برگزیده و یا از بابت کفاره و فدیه یک مدّ طعام باید بدهد، آیا مجزی است که از نانوایی های کشور نان خریداری کند و به مستحقین بدهد یا نه؟

جواب: در فرض سوال، خریدن نان از نانوایی و به عنوان کفاره یا فدیه دادن مانع ‎ندارد. والله العالم.

 

سوال: در باب کفاره روزه، آیا می شود به مقدار قیمت گندم، یا برنج پول به فقیر داد؟

جواب: پرداخت کفاره به نحو مذکور در سوال مجزی نیست. باید همان گندم را بدهد و یا برنج و یا اجناس دیگری که در باب کفارات مذکور است. والله العالم.

 

سوال: زنی مریض بوده و ماه رمضان روزه نگرفته و مرض او تا سال بعد ادامه داشته است و کفاره بر عهده او آمده ولی از خود پولی ندارد، آیا کفاره زن بر عهده شوهر واجب است یا نه؟

جواب: کفاره زن بر شوهر واجب نیست. والله العالم.

 

سوال: تکلیف شخصی که چندین کفاره جمع برگردن دارد، لیکن فعلاً نه وسع مالی دارد که اطعام فقرا بدهد و نه توان جسمی دارد که چندین ماه روزه بگیرد، در حال حاضر چیست؟ (در این مورد نیز میزان دقیق در دست نیست) آیا چنین فردی از گرفتن روزه مستحبی محروم است؟

جواب: به مسأله شماره 1669 توضیح المسائل مراجعه نمایید و اگر چنین شخصی قدرت بر روزه گرفتن ندارد، قهراً قدرت بر روزه مستحبی هم ندارد مگر این که مثلاً قدرت بر دو و سه روز، روزه گرفتن دارد ولی چون روزه کفاره باید سی و یک روز آن پشت سر هم باشد، قدرت بر آن نداشته باشد، که در این صورت اگر روزه قضا نداشته باشد روزه مستحبی اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: اگر کسی در ماه مبارک رمضان عمداً افطار به حرام کند و قبل از اداء کفاره روزه فوت نماید، در صورت وصیت به بجا آوردن و انجام کفاره روزه و یا در صورت عدم وصیت اگر ولی متوفی بخواهد استیجار صوم کند، و یا خودش بخواهد عمل به وصیت کند تتابع[1] در بجا آوردن روزه در دو فرض سوال واجب است یا خیر؟

جواب: در هر دو فرض، تتابع واجب است. والله العالم.

 

سوال: این جانب دارای سنگ کلیه می ‎باشم و قبلاً نیز هر دو کلیه ‎هایم را عمل جراحی نموده ‎ام و دکتر متخصص گفته است روزه نباید بگیرید و آب و مایعات زیاد بخورید. اگر این جانب فقط آب بخورم و چیز دیگری نخورم روزه‎ ام درست است یا خیر، و تاکنون نیز حقیر این گونه عمل نموده ‎ام؟

جواب: در فرض مسأله که روزه گرفتن برای شما ضرر دارد و باید در اثناء روز از مایعات استفاده نمایید، روزه بر شما واجب نیست و برای هر روز یک مدّ طعام (تقریباً هفتصد و پنجاه گرم) به فقیر غیر سید در رمضان آینده کفاره بدهید. والله العالم.

 

سوال: اگر در ماه مبارک رمضان بی‎سحری بمانیم و مریض هم باشیم و در روز، قبل از این که چیزی بخوریم با زن خود جماع کردیم چه حکمی دارد؟

جواب: در صورتی که مرض مجوّز افطار نداشته ‎اید در فرض سوال کفاره واجب ‎است. والله العالم.

 

سوال: ملاک مریض که روزه ماه رمضان از وی ساقط است، چیست؟

جواب: از بیماری خاصی فقها نام نبرده اند بلکه ملاک آن بیماری است که از نظر عرف روزه گرفتن برای آن ضرردارد. والله العالم.

 

سوال: اگر شخصی در ماه مبارک رمضان به مسافرت برود و قصد ده روز نماید، در بین این ده روز آیا می تواند در بلاد کبیره بیش از 4 فرسخ از منزل خود دور شود؟

جواب: چنانچه به قدر مسافت شرعی از شهر خارج نشود اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: کفاره روزه رمضان و کفاره حنث نذر، قسم و عهد، آیا از اصل مال میت باید داده شود یا از ثلث اگر به آن وصیت کرده باشد؟

جواب: اگر وصیت کرده که این ها را از ثلث بدهند از ثلث برداشته می شود، و در غیر این صورت از اصل مال برداشته می شود. والله العالم.

 

سوال: شخصی به حدبلوغ رسیده است اما ندانسته در ماه مبارک رمضان با این که روزه است (نعوذ بالله) عمل منافی عفت انجام داده است. حالا که این شخص بعد از گذشت چند سال، حکم حرام بودن این عمل را دانسته نمی داندکه آیا باید کفاره جمع دهد یا اصلاً کفاره بدهد یا نه و روزه ‎اش چگونه است. خواهشمند است حکم این شخص را بیان فرمایید و بفرمایید این چند سال که گذشته، روزه او که باطل شده، چه حکمی دارد؟

جواب: در فرض سوال، چنانچه حرام بودن عمل را نمی ‎دانسته و در جهل خود هم مقصر نبوده، فقط قضای آن روزه ‎ها واجب است و چون در انجام قضاء تأخیر نموده، برای هر روز 10 سیر ]750گرم[ طعام مانند گندم یا آرد به عنوان کفاره تأخیر قضا به فقیر غیر سید بدهد، و اگر حرام بودن عمل را می‎دانسته هر چند وجوب کفاره را نمی ‎دانسته و یا اینکه در جهل به مسأله مقصر بوده علاوه بر آنچه گفته شد کفاره عمد هم بر او واجب است و تفصیل آن در توضیح المسائل مسأله 1669 مذکور است مراجعه نمایید. والله العالم.

 

سوال: دختری در سن 9 سالگی از روی نادانی روزه خود را در ماه رمضان افطار می نماید، آیا کفاره تعلّق می‎گیرد؟

جواب: در فرض سوال چنانچه 9 سال قمری را تمام کرده و توانایی روزه گرفتن را دارد و با این که می داند روزه خوردن برای او حرام شده است، روزه را می‎خورد کفاره دارد هرچند نداند که روزه خوردن علاوه بر حرمت کفاره هم دارد. والله العالم.

 

 


[1]. یعنی کسی که می خواهد دو ماه کفاره روزه رمضان را بگیرد، باید سی و یک روز آن را پی در پی بگیرد.

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.