حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

پنجشنبه, ۱۲ مهر , ۱۴۰۳ Thursday, 3 October , 2024 ساعت ×
نماز قضا
۱۰ مهر ۱۴۰۲ - ۸:۵۵
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام نماز قضا مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

نماز قضا

سوال: نظر مبارک در مسأله مضایقه و مواسعه چیست؟

جواب: به نظر این جانب وجوب اتیان قضاء نماز فوت شده از مکلّف، فوریت ندارد بلکه وقت آن موسّع است (مادام العمر)؛ البته باید منجر به مسامحه و تهاون در اداء تکلیف نشود. والله العالم.

 

سوال: زنی تا سن 44 سالگی از این که غسل های واجبش را صحیح انجام داده است یا نه بی‎اطلاع بوده است، تکلیف او در قبال نماز ها و روزه‎ هایی که انجام داده است چیست؟

جواب: اگر معلوم باشد که غسل هایش صحیح نبوده، باید قضای نماز ها را بجا آورد ولی قضای روزه‎ ها واجب نیست. والله العالم.

 

سوال: نماز قضا بر ذمّه دارم ولی چه مقدار و از کدام نماز یومیه است نمی دانم. لطفاً بفرمایید چه کار کنم و در صورت فوت چه باید کرد؟ آیا ورثه ‎ام مسئول اند یاخیر؟

جواب: به هر مقدار که یقین دارید نماز از شما قضاء شده انجام دهید و حکم مسأله در پسر بزرگتر نسبت به قضاء نماز والدین همین است، و اما نسبت به این که نمی دانید از کدام نماز قضا شده باید احتیاط کنید. والله العالم.

 

سوال: اشخاصی که در اثر تصادف و یا بیماری دیگر و یا قبل از عمل جراحی آنان را بیهوش می کنند و مدّتی در حال بیهوشی به سر می ‎برند، نسبت به نماز های فوت شده حکم مغمی علیه را دارند یا نه؟

جواب: حکم مغمی علیه را دارند. والله العالم.

 

سوال: حدود چهار سال است که به سن تکلیف رسیده ‎ام و متوجه شده ‎ام که بسیاری از مسائل در باب مکان و طرز وضو و نماز را رعایت نکرده ام و تعداد این نمازها را هم نمی ‎دانم، آیا قضای آن ها واجب است؟ و اگر باید قضای آن ها را بجا آورد به چه ترتیب؟

جواب: در فرض سوال هر مقدار از نمازها را یقین دارید فاقد شرایط بوده قضا کنید و نسبت به زائد بر آن مقدار تکلیف یقینی ندارید مثلاً اگر می دانید نماز های فاقد شرایط از بیست نماز کمتر نبود به همان اکتفا کنید هرچند احتمال بدهید که بیشتر بوده است. والله العالم.

 

سوال: شخصی نماز عشاء را عمداً نخوانده باشد غیر از قضا حکم دیگری هم دارد یا نه؟

جواب: شخص مذکور، معصیت کبیره نموده و واجب است نماز را قضا کند.والله العالم.

 

سوال: کسی که در زمان سالم بودن نماز از او فوت شده، آیا بعداً می تواند نشسته قضای نماز فوت شده را بخواند یا خیر؟

جواب: در فرض سوال، چنانچه سالم است و می‎خواهد قضا را نشسته بخواند صحیح نیست و باید ایستاده بخواند و اگر فعلاً نمی تواند ایستاده بخواند، بنابر احتیاط واجب باید قضا را تأخیر بیندازد تا رفع عذر شود و ایستاده بخواند مگر این که بداند عذرش تا آخر عمر باقی است یا خوف داشته باشد که به طور ناگهانی بمیرد. والله العالم.

 

سوال: کسی که در موقع مریضی در حال نشسته یا در حال خوابیده نماز به عهده او بوده و قضا شده است، بعداً که بهبودی حاصل کرد می تواند در حال نشسته قضا کند یا خیر؟

جواب: در فرض سوال، باید قضای نمازها را در حال ایستاده بجا آورد و نشسته مجزی نیست. والله العالم.

 

سوال: تکلیف فردی که مدتی قضای نماز برگردن دارد، لیکن میزان دقیق آن را نمی داند، چیست؟

جواب: هر مقداری که یقین دارد قضا کند و احتیاط آن است که به مقداری قضا کند که یقین کند بیشتر از آن فوت نشده ولی رعایت این احتیاط واجب نیست. والله العالم.

 

سوال: فردی دو سال نماز قضا بر عهده دارد. آیا برای هر روز باید ترتیب نمازهای یومیه را رعایت کند؟

جواب: رعایت ترتیب بین نماز ظهر و عصر، و مغرب و عشا در یک روز لازم است؛ می تواند اول قضای نماز های صبح را بخواند و می تواند اول قضای نماز های مغرب را و یا قضای نماز های ظهر را، لکن باید طوری بخواند که نماز عصر بعد از نماز ظهر و نماز عشا بعد از مغرب واقع شود مثلاً یک ماه قضای نمازظهر بخواند بعد از آن یک ماه قضای عصر یا مثلاً یک ماه نماز قضای مغرب و بعد از آن یک ماه نماز قضای عشاء. والله العالم.

 

سوال: اگر شخصی متوجه شود که مدتی از بلوغ او گذشته و نماز و روزه ‎اش رادر این مدت به طور کامل انجام نداده است، آیا باید قضا کند و در روزه کفاره لازم است یا خیر؟

جواب: باید آنچه از نماز و روزه صحیح انجام نداده قضاء کند. اما نسبت به کفاره اگر تقصیری در بین نباشد کفاره ندارد. والله العالم.

 

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.