مسائل متفرقه احکام خرید و فروش
مسأله 2145. اگر فروشنده قیمت خرید جنس را به مشترى بگوید، باید تمام چیزهایى را که به واسطه آنها قیمت مال کم یا زیاد می شود بگوید، اگر چه به همان قیمت یا به کمتر از آن بفروشد، مثلاً باید بگوید: که نقد خریده یا نسیه، و چنانچه بعضى از آن خصوصیات را نگوید و بعداً مشترى بفهمد، می تواند معامله را به هم بزند.
مسأله 2146. اگر انسان جنسى را به کسى بدهد و قیمت آن را معین کند و بگوید: این جنس را به این قیمت بفروش، و هر چه زیادتر فروختى اجرت خودت باشد؛ هر چه زیادتر از قیمت آن بفروشد، مال صاحب مال است، و فروشنده فقط می تواند مزد زحمت خود را از صاحب مال بگیرد؛ ولى اگر زیادى را به عنوان جعاله براى او قرار دهد، صحیح است، و هر چه زیادتر فروخت مال او است نه مال صاحب مال، و همچنین اگر بگوید: این جنس را به این قیمت به تو فروختم؛ و او بگوید: قبول کردم؛ یا به قصد فروختن، جنس را به او بدهد و او هم به قصد خریدن بگیرد، هر چه زیادتر از آن قیمت بفروشد مال خود او است.
مسأله 2147. اگر قصاب، گوشت نر بفروشد و به جاى آن، گوشت ماده بدهد، معصیت کرده است. پس اگر آن گوشت را معین کرده و گفته: این گوشت نر را می فروشم؛ مشترى می تواند معامله را به هم بزند، و اگر آن را معین نکرده، در صورتى که مشترى به گوشتى که گرفته راضى نشود، قصاب باید گوشت نر به او بدهد.
مسأله 2148. اگر مشترى به بزاز بگوید پارچه اى می خواهم که رنگ آن نرود و بزاز پارچه اى به او بفروشد که رنگ آن برود، مشترى می تواند معامله را به هم بزند.
مسأله 2149. قسم خوردن در معامله اگر راست باشد مکروه، و اگر دروغ باشد حرام است.
برای بازگشت به صفحه رساله بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
رساله توضیح المسائل حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (قدس سره)
ثبت دیدگاه