حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

چهارشنبه, ۲۱ آذر , ۱۴۰۳ Wednesday, 11 December , 2024 ساعت ×
خمس شخصی که وام گرفته و بدهکار است
۱۹ آبان ۱۴۰۲ - ۱۳:۰۲
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام خمس - خمس شخصی که وام گرفته و بدهکار است مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

خمس شخصی که وام گرفته و بدهکار است

سوال: اگر کسی یک میلیون تومان وام گرفت و برای کشاورزی اش بذر و کود خرید، آیا یک میلیون را باید از سرمایه کسر کند یا بعداً از محصول بردارد؟

جواب: آنچه از سرمایه که در مقابل وام پرداخت نشده باشد خمس ندارد. والله العالم.

 

سوال: به عرض می رساند عده ای از کارمندان یک وزارتخانه باز خرید شده و مبلغی پول به عنوان باز خرید سنوات خدمتی و پاداش به آن ها تعلق گرفته و آن پول ها را سرمایه ‎گذاری کرده و شرکتی را تشکیل داده ‎اند و از اسفند ماه سال 72 تا حال مشغول به کارند.

آیا این سرمایه خمس دارد یا نه و عده ‎ای هم وام گرفته و سرمایه ‎گذاری کرده اند قسط هایی که پرداخت کرده اند و در شرکت سرمایه آن ها محسوب می شود آیا خمس دارد یا نه؟

جواب: در مورد سوال سرمایه مذکور خمس دارد و همچنین نسبت به کسانی که وام گرفته و سرمایه قرارداده ‎اند، هر مقدار از وام که قسط آن پرداخت شده و سال بر آن گذشته خمس دارد بلی هر مبلغ از وام که قسط آن پرداخت نشده خمس ندارد. والله العالم.

 

سوال: آیا به جنسی که با پول قرض کرده بخرد و سال بر آن بگذرد، خمس تعلق می‎گیرد یا خیر؟

جواب: جنس مذکور خمس ندارد. بلی اگر بعد از ادای قرض آن جنس یک سال بماند و صرف موونه نشود خمس دارد. والله العالم.

 

سوال: کسی که پایان سال خمسی بدهکاری نقدی (نه قسطی) بابت موونه دارد، آیا از موجودی متعلق خمس کسر می شود؟ و به فرض کسر شدن، آیا فرقی هست در خوراکی و پوشاکی با قرض مسکن و ماشین سواری و خرج جهیزیه دختر و سایر لوازم خانه و زندگی یا خیر؟

جواب: به طورکلی اگر دین مربوط به موونه زندگی باشد اداء آن قبل از رسیدن سال خمسی از موونه محسوب است و خمس ندارد ولی اگر صرف موونه نکند و سال خمسی برسد نمی تواند به مقدار دین از ربح در اداء خمس کسر کند و در سال بعد که می ‎پردازد جزء موونه آن سال محسوب می شود. والله العالم.

 

سوال: آیا بدهی به اداره دارایی جهت مالیات مورد مطالبه اداره را و سایر بدهی ‎های تعهدی را (تعهد به امور خیر مثل ساختن مسجد و ساختن درمانگاه و غیره را) می شود جزء بدهی رسمی و معمولی آخر حساب نموده و از سرمایه و درآمد کسر نمود؟

جواب: بدهی ‎های مذکوره در سوال را نمی شود سر سال خمسی از سرمایه کسر نمود. بلی چنانچه قبل از رسیدن سال خمسی آن بدهی ‎ها از فوائد کسب اداء شود موونه محسوب است و خمس ندارد. والله العالم.

 

سوال: آیا پرداخت مالیات بر درآمد به اداره دارایی، جزء حقوق (خمس) محاسبه می شود؟

جواب: مالیات را نمی شود از خمس حساب کرد و خمس درآمد موجود در آخر سال واجب است پرداخت شود. بلی اگر بعد از پرداخت مالیات چیزی نداشته باشید خمس به شما تعلق نمی‎گیرد. والله العالم.

 

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.