حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

سه شنبه, ۲۰ آذر , ۱۴۰۳ Tuesday, 10 December , 2024 ساعت ×
خرید و فروش موقوفه
۲۹ آبان ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۶
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام وقف - خرید و فروش موقوفه مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

خرید و فروش موقوفه

سوال: اینجانب نیت کردم پنج درخت گردو را به مصرف روضه خوانی برسانم اولادی ندارم که بعد از من عمل کند و خودم هم پیر شده‎ ام، آیا می توانم آن ها را بفروشم؟

جواب: در مورد سوال چنانچه درخت ‎های مذکور را وقف نموده‎ اید و قبض وقف هم محقق شده فروختن آن ها جایز نیست. والله العالم.

 

سوال: خرید و فروش موقوفه و تبدیل به احسن طبق نظر واقف، چه حکمی دارد؟

جواب: خرید و فروش موقوفه جهت تبدیل به احسن جایز نیست. والله العالم.

 

سوال: نیم دانگ زمین مزروعی را از یک نفر مسیحی خریداری نموده ‎ام. هم اکنون سازمان اوقاف زمین مذکور را به تصرف خود درآورده و اجاره چند سال پیش را از اینجانب طلب نموده و من قادر به پرداخت اجاره چند ساله‎ ای که اوقاف از ما طلب نموده نیستم. حکم شرعی را بیان فرمایید.

جواب: در مورد سوال، اگر وقفیت زمین از طریق شرعی به ثبوت برسد یا شما علم به آن حاصل کرده باشید، خرید آن باطل بوده است و مبلغی را که به فروشنده به عنوان بهای زمین داده ‎اید می توانید از او استرداد نمایید و اجرهالمثلِ مدتی که زمین وقف را متصرف بوده ‎اید ضامن هستید و باید به متولی شرعی وقف بدهید و اگر وقفیت آن به ثبوت شرعی نرسیده علی الظاهر چیزی بر شما نیست. والله العالم.

 

سوال: شخصی مقداری زمین وصیت نموده است که بعد از مرگش، از محصول آن زمین در راه خدا، خرج شود. حالا ورثه حساب کرده که خرج و مخارج زمین مذکور، بیش از درآمدش هست (یعنی بعد از مخارج چیزی باقی نمی‎ماند، که در راه خدا مصرف شود، بلکه ضرر هم می‎کند) آیا ورثه می تواند آن زمین را در راه خدا مصرف نماید؟

جواب: مورد سوال، حکم وقف را دارد و چون یقین به عدم قابلیت آن از جهت درآمد و لو در آینده حاصل نمی شود فروش آن جایز نیست. والله العالم.

 

سوال: می توان شرعاً مکان نا مناسب و غیرقابل استفاده کتابخانه را فروخته و پول حاصله را صرف ساخت مکان جدیدی نمود که از درآمد آن مخارج حسینیه و کارهای فرهنگی تأمین شود؟

جواب: در فرض سوال که محل مذکور وقف برای کتابخانه شده و به تصرف موقوف علیهم داده شده است، فروش و تبدیل آن جایز نیست. والله العالم.

 

سوال: مرحوم پدرم دَه من زمین بی آب در دِه وقف نموده که از درآمد آن دَه مجلس روضه در ماه محرم خوانده شود. حال آن که این زمین را می خواهند سالی دو هزار تومان اجاره کنند و با این دو هزار تومان بیشتر از یک مجلس نمی شودروضه خواند اینجانب تصمیم گرفتم که زمین را بفروشم (که حدود 120 الی 150 هزار تومان قیمت کرده اند) و با پولش تعدادی درخت گردو بخرم که لله تبدیل به احسن شده باشد و درآمدی هم از این راه داشته باشد که بتوانیم ده مجلس روضه بخوانیم، آیا می شود این پول را به حساب سپرده بانک گذاشت و سود سپرده را برای روضه خوانی مصرف کرد یا خیر؟

جواب: فروش و تبدیل زمین وقفی جایز نیست و در فرض سوال، می توانید به مقدار درآمدی که فعلاً دارد مجلس روضه بگیرید و لو یک مجلس باشد و جایز نیست وجه مذکور را در بانک به حساب سپرده بگذارید. والله العالم.

 

سوال: به استحضار می ‎رساند باغچه ‎ای با دو من آب وقف حمام بوده که حمام کوچکی نیز در این باغچه بوده است که تبدیل به احسن گردیده است و چون باغچه هم از چندین سال پیش از آب استفاده نمی‎کرده است و احتیاج هم نداشته، مصرف زراعت دشت می‎شده است آیا این آب را می شود فروخت یا خیر؟

جواب: در مورد سوال به همان نحوی که باغچه و آب جهت حمام وقف شده باید طبق آن عمل شود و لو به اجاره دادن موقوفه و صرف مال الاجاره در احتیاجات حمام، و فروختن آن جایز نیست. والله العالم.

 

سوال: ساختمانی که برای حسینیه خریداری شده و به قبض و سند در آمده و مالکان اصلی آن مبلغ قابل توجهی برای حسینیه شدن مکان به حضرت سید الشهداء علیه السلام بخشیده اند و مردم نیز کمک مالی نموده اند و مدت دو سال حتی مبالغ اجاره مغازه ‎های موقوفه آن اخذ شده و در آن مکان مجلس توسل و عزا داری و اطعام برگزار شده است. آیا قابل تبدیل و تغییر است یا خیر؟

جواب: در فرض سوال ظاهر این است که وقف حسینیه محقق شده و فروش و تبدیل و تغییر آن جایز نیست.والله العالم.

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.