حدیث روز
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله: کسی‌که قائم از فرزندان مرا انکار کند، پس همانا مرا انکار کرده است - مصدر کتاب منتخب الاثر تألیف آیت الله العظمی صافی قدس سره

چهارشنبه, ۲۱ آذر , ۱۴۰۳ Wednesday, 11 December , 2024 ساعت ×
احکام مسجد – احداث مسجد
۰۷ آذر ۱۴۰۲ - ۱۸:۴۱
پاسخ به سوالات شرعی در موضوع احکام مسجد - احداث مسجد مطابق فتاوای حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی قدس سره
پ
پ

احداث مسجد

سوال: روی زمین اصلاحات ارضی، احداث مسجد و سایر اماکن عمومی از قبیل حمام و مدرسه و سایر تصرفات جایز است یا خیر؟

جواب: اگر مالکین شرعی راضی به تقسیم نشده اند هرگونه تصرفی در آن بدون اذن مالک شرعی جایز نیست. والله العالم.

 

سوال: زمین موات از دولت به عنوان این که مسجد در آن بسازند گرفته شد در حالی که هدف از گرفتن زمین ساختن حسینیه است و می‎خواهند حسینیه بسازند اشکال دارد یا خیر؟

جواب: اگر زمین موات است اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: اینجانب چند سال قبل، قطعه زمینی را برای مسجد واگذار کردم تا اهالی مجاور، اقدام به احداث مسجد نمایند از آن زمان تا حال حدود هفت سال گذشته، ولی آنها آن زمین را نساختند فقط مقداری حدود دو سه متر خاک برداری نمودند و اکنون آن زمین به همان وضع افتاده با توجه به این که پروانه آن زمین را برای مسجد نیز گرفته‎ اند. اکنون می‎خواهم آن زمین را جهت ساختمان سازی برای خودم که نیاز دارم بردارم، زیرا هنوز بانی برای ساختن مسجد پیدا نشده است، آیا جایز است برای بنده این کار را بکنم با توجه به این که به آن احتیاج ‎دارم؟

جواب: در فرض سوال اگر زمین را به عنوان مسجد تحت اختیار مومنین قرار داده ‎اید و آن ها به همین عنوان چند متر خاک برداری کرده و پروانه هم گرفته‎ اند بعید نیست عنوان مسجدیت محقق شده باشد، بنابر این نمی توانید آن را برای خودتان ‎بردارید. والله العالم.

 

سوال: شخصی قطعه زمینی وقف مسجد نموده است. چون در محل، مسجد موجود است نیازی به احداث مسجد نیست بیشتر به حسینیه نیاز داریم آیا احداث حسینیه در زمین فوق اشکال شرعی دارد یا خیر؟
جواب: اگر صیغه وقف خوانده شده باشد و زمین تحویل به متولی یا مومنین داده شده باشد و یا آن که مالک، زمین را برای ساختن مسجد در اختیار مومنین قرار داده باشد و نماز در آن به عنوان مسجدیت خوانده شده باشد وقف محقق شده و قابل تبدیل نیست و در غیر این صورت اختیار با مالک است. والله العالم.

 

سوال: بعد از تقسیم اراضی، کشاورزان این قریه کلاً ملک و اراضی را طبق عرف قبلی ما بین خودشان تقسیم کردند به مدت 50 ساله که بعد از 50 سال مجدداً تقسیم نمایند. زمین ‎ها از بی آبی، دیمی بوده و تماماً به وسیله چاه عمیق مبدل به باغ انگور و درخت کاری و اشجار دیگر و ساختمان مسکونی شده که در ساختمان‎ ها ساکن هستند فعلاً محلی که بیش از چهار صد خانوار ساکن است و از مسجد های دیگر دور است. در وسط این ساختمان‎ ها بنده زمینی دارم به مساحت 400 متر مربع، واگذار کردم برای این که مسجد بنا کنیم در صورتی که قبلا با ارباب و صاحب اصلی ملک به توافق رسیده و رضایت حاصل کردم که از مالک هم رضایت نامه دارم. اکنون که به یاری ایزد یکتا و به کمک امام زمان عجّل الله تعالی فرجه الشریف و بعد به کمک اهالی، مسجد را بنا و به ساختن آن مشغول هستیم بعضی از مردم اظهار می دارند این زمین برای مسجد صحیح نیست در صورتی که تقسیم ملک این قریه هیچ ممکن نیست و نمی شود به این دلیل که از سال 42 به بعد ساختمان و باغ درست کرده و اشجار کاشته ‎اند. لذا استدعا دارم حضرتعالی در این مورد نظر مبارک را بیان فرمایید؟

جواب: در فرض سوال، چنانچه زمین مذکور، مشاع نبوده و مفروز و معین بوده و مالک شرعی آن رضایت داده باشد مسجد نمودن آن بی اشکال است و اگر این زمین و زمین های دیگر مشاعاً متعلق به چند مالک باشد باید همه مالکینی که در آن سهم دارند رضایت بدهند و رضایت یکی از آن ها کافی نیست چه برای مسجد قرار دادن و چه سایر تصرفات. والله العالم.

 

سوال: چندی پیش دانشگاهی مبلغی به عنوان همیاری به اجبار از دانشجویان جمع می کند و پول به صندوق دانشگاه واریز می شود. حساب خاصی برای همیاری وجود نداشته بعد از آن نماز خانه ‎ای با پول صندوق دانشگاه که مخلوط با پول همیاری بود ساخته می شود و این در حالی است که بعضی از صاحبان پول یعنی بعضی از دانشجویان راضی به دادن این مبلغ نبودند (و این مبلغ اجباراً جمع شده بود) نمازخواندن در این نماز خانه چه حکمی‎ دارد؟

جواب: گرفتن وجه از دانشجویان تابع مقررات اداری دانشگاه است و نباید خلاف مقررات انجام گیرد و لکن نماز خواندن در مسجد که مصالح آن به نحو کلی خریداری شده است اشکال ندارد. والله العالم.

 

سوال: در محل سرآور یک مسجد قدیمی است که مخروبه شده است. ما مشغول تجدید بنا شدیم، چون پشت مسجد زمین بایری است که سابقاً محل هرانج یعنی هرز آب بوده و قسمتی از آن هم جای حمام کهنه و قدیمی بوده است که به صورت بایر افتاده است آیا اجازه می ‎فرمایید که این زمین به صورت مغازه در آید و به فروش برسد و به مصرف دیوار مسجد برسد یا نه؟

جواب: زمین بایر را مجازید به نفع مسجد بسازید و بفروشید ولی زمین جای حمام قدیمی اگر ساخته شود باید اجاره آن صرف حمام جدید شود. والله العالم.

 

سوال: در روستایی از توابع شازند اراک، کنار مسجد این روستا سالن غذا خوری درست کرده بودند. و به علت کم بود فضای مسجد این سالن را داخل مسجد نموده ‎اند. بعضی از اهالی می‎گویند چون در این روستا زمین های مزروعی وقفی وجود دارد لذا نمی شود در این قسمت مسجد نماز خواند و بعضی می‎گویند اصلاً این قسمت زمین وقفی نبوده، در ضمن در زمان حیات متولی موقوفه از ایشان اجازه گرفته بودند که مسجد را توسعه دهند و ایشان اجازه داده بود. لطفاً حکم نماز خواندن در این قسمت از مسجد را بفرمایید.

جواب: اگر وقفیت زمین مذکور، ثابت باشد و لو از جهت شهرت، چنانچه متولی شرعی منصوص دارد می توانند زمین را از او به مدت معین اجاره کنند و آن را داخل مسجد کنند و مال الاجاره را به مصرف مقرر موقوفه برسانند و اگر متولی منصوص ندارد با اجازه مجتهد جامع الشرایط به نحوی که ذکر شده زمین را اجاره نمایند و در هر حال با تنظیم مدرک اجاره، کاری کنند که معلوم باشد این قسمت در اجاره مسجد و محدود به مدت اجاره است نه همیشه. والله العالم.

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وبسایت منتشر خواهد شد.